Alu felne

Kako rade zimske gume?

Kako rade zimske gume?

Kako rade zimske gume? S obzirom da temperature ove praznične sezone padaju, možda razmišljate o ulaganju u zimske gume kako biste vi i vaši najmiliji bili bezbedni na putu.

Na ovom blogu ćemo vas voditi kroz pitanja koja sve više  postavljate svake godine, na primer šta su zimske gume; kako rade i da li ih vredi kupiti?

Šta su zimske gume?

To su gume za hladno vreme, projektovane da pruže optimalno prianjanje i prianjanje na niskim temperaturama (uglavnom ispod 7°C), kako na mokrim tako i na suvim putevima. Takođe su opremljeni za rukovanje putevima prekrivenim ledom i snegom – suštinska karakteristika koja postaje sve važnija kako temperature padaju.

Kako funkcionišu zimske gume?

Osim što sadrže više gume od običnih guma, zimske gume su napravljene od mekše smese sa dubljim žlebovima i lamelama ugrađenim u gazećeg sloja. U stvari, imaju do 10 puta više lamela u poređenju sa običnim gumama!

Zašto je ovo? Pa, ovi žlebovi i lamele pomažu u raspršivanju vode i snega, što poboljšava vuču i kontakt sa putem, kao i smanjuje mogućnost akvaplaninga ili klizanja na snegu. Dodatna guma i mekša smeša takođe pomažu da gume budu gipke na temperaturama ispod 7 °C, kada bi obične gume brzo očvrsnule i izgubile trakciju. Ovo pomaže da se dodatno poboljša prianjanje sa površinom puta, a posebno snažno utiče na efikasnost kočenja.

Efikasnost zimskih guma

Ova tabela naglašava ogromnu razliku između zaustavnog puta u snežnom vremenu od 5°C u poređenju sa temperaturama od oko 20°C i vedrom vremenu, naglašavajući superiorno prianjanje i performanse zimskih guma u ​​zimskim uslovima.

Nažalost, zimske gume nisu toliko efikasne leti, jer je smeša gume koja se koristi u ovim sezonskim gumama zaista dizajnirana samo za temperature ispod 7°C. Značajno više temperature će dodatno omekšati već fleksibilnu gumenu mešavinu koja se koristi u zimskim pneumaticima, zbog čega gube na svojoj krutosti i utiču na njihovo rukovanje.

Pored toga, zimske gume nisu u stanju da izdrže najekstremnije zimske uslove. Ako živite u zemlji u kojoj je nekoliko stopa snežnih padavina godišnja pojava, verovatno su neophodni dodaci kao što su poklopci za lance za vaše točkove.

Da li vredi kupovati zimske gume?

Zbog svojih svojstava koja poboljšavaju prianjanje, zimske gume su odlična opcija u zimskim uslovima kao što su susnežica, led i sneg. Ali dok njihova zdepasta gazišta i lamele koje odvode vodu tope opasnosti zimske vožnje, jednostavno nisu namenjene za letnju upotrebu. Sezonska mešavina gume je upravo to; sezonski, i postaje neefikasan iznad optimalnog radnog opsega, što dovodi do dlakave upravljanja, smanjene upravljivosti i nezgrapne svestrane vožnje.

Na kraju, vaša odluka da uložite u zimske gume svodi se na zimsku prognozu i vaš budžet. Ipak, preporučujemo da pređete na zimske gume u pripremi za dugo zimsko putovanje ili ako ste primorani da vozite u najgorim uslovima.